Afrika zei 2. rsz
2007.12.19. 23:31
Marokk, Lbia, Nigria, Mozambik, Mauritnia, Mali, Malgas kztrsasg(Magagaszkr), Libria, Kzp Afrika,
Kzp-Afrika
Csirke fldimogyor-paradicsommrtsban
Csirke kmnyes mrtsban
Libria
Lbia
Daragombc (Bazin).
Csirkeleves (Shorbat jay).
Darastemny (Basbusa bez-zabadi).
Fgs-datolys szelet (Halwa bi Tamar).
Fszeres omlett
Harissa (fszer).
Hilba (specilis arab telzest).
Keksz-rudacskk (Fakhass).
Lencseleves (Harira).
Mlyvasalta (Bekula).
Mzes ftt alma (Tuffah bel-assel).
Olvasalta (Meslalla).
Prolt hal (Tajin bel-hut).
Prolt rizses hs (Roz mubokowah).
Srgarps, ftt brnyhs (Tajin bel-lham).
Spentos omlett (Doja bi selg).
Slt burgonya, csps mrtssal (Batata bed-dersa).
sz*rdells karfiol (Bruklu min anshuwa).
Sznbuszik, azaz hsos pite..
Tojssal tlttt palacsinta (Breik).
Tlttt hagyma ( Basal mahshi).
Vegyes salta, tojssal (Salatit el-bayd).
A LBIAI KONYHA
Lbia terletnek legnagyobb rsze sivatag.
A mediterrn tjak jellemz nvnyei, mint a rozmaring, az olajfa, a fge s egyb nvnyek kizrlag a tengerpart egy keskeny svjban lelhetk fel.
A lakossg psztorkodssal s mezgazdasggal foglalkozik. Az llattartsban a juh s a kecske honos. A tenger halakban gazdag. A lbiai konyha viszonylag egyszer, nhny mezgazdasgi termnyen s sokfle fszeren alapul. A legfontosabb fszerek: a sfrny, a kmny, a fahj s a koriander.
A lbiai konyht tbbfle hats is rte. Ezek kzl az egyik a berberek telksztsi szoksai. Berber eredet telek a tajin, a kuszkusz, a harira melyeket mindig hssal, zldsggel vagy szraz magvakkal kevernek. A msik a nomd letmd hatsa, amelynek kvetkeztben oly gyakori a kecsketej, a datolya, a kecske- s birkahs felhasznlsa. A harmadik a spanyol terjeszkeds hatsa. Ennek ksznheten vltak telksztsi alapanyagokk az olvabogy s klnfle gymlcsk. Az dessgek ksztse is jrszt spanyol tapasztalatokon alapul. A negyedik az olasz hats, amely elnyben rszesti a tsztaflesgeket vagy a rizst a kuszkusz ksztsnl, illetve a paradicsomot s a borsot az zestsnl, a dsztsnl. Vgl az egyiptomi s arab hats, amely a tlttt zldsgeket s az dessgeket jellemzi.
Madagaszkr (Malgas Kztrsasg)
Ahoko sy voanio, csirke kkusztejben
Tlttt paprika kapri-mrtssal
Mali
Marokk
Alms csirke..
Ataif (palacsinta)
Brny tazsin..
Birsalms csirke..
Borsmentatea..
Casablanca csirke..
Csirke hagymval s szilvval
Csirke tazsin..
Farkashal s garnlark marokki mdra..
Fezi nyrson slt kolbszka..
Fszeres kolbszkk.
Grillben slt hsgombc (Kafta)
Harira leves.
Jgbe httt uborkaleves.
Kajszival tlttt alma..
Kebab tsztval
Kedra mandulval
Kuszkusz prolt csirkvel
La Kama..
Leszott citrom (preserved lemons)
Manduls csirke-tagine..
Marokki csirke (Tajine de Poulet)
Marokki fasrt.
Marokki hal
Marokki halprklt.
Marokki kkusztorta..
Marokki kuszkusz 01, 02.
Marokki lepny.
Marokki marind (marha, birka, csirke, hal)
Marokki paradicsomos ponty.
Marokki rablhs.
Marokki rntotta..
Marokki tojstorta..
Nyl halom (Hare Tagine)
Palotakalcs.
Spenttal tlttt ataif
Slt padlizsn..
sz*rdnis salta..
Szrtott-gymlcs salta..
Tagine..
Trkonyos csirkemell
A marokki telekre egyarnt igaz a vltozatossg s az egyszersg is.
A beduinok tkezsi lehetsgeit a termszet adta krlmnyek szabjk meg. Fleg tejet, sajtot, kecske- s birkahsbl kszlt nyrsonsltet esznek. Nagyobb nnepek, sszejvetelek alkalmval nagy sikerre szmthat a tlttt teve, amihez akr 100 kg vrshagymt, paradicsomot s 1-2 vdr fszert hasznlnak fel. A fiatal teve hsa s elksztse nem sokban klnbzik a borjtl
A fszerezshez a marokki hziasszony nem nagy mennyisg, de meglepen sokfle fszert hasznl. Pl. csipetnyi mennyisgben 4-5 fle, klnbz z, erej rlt paprikt, majornnt, rlt kmny- s koriandermagot, fahjat s szegfszeget, szurokfvet s cayenne-i borsot, sfrnyt, gymbrt s petrezselymet. Ezek felhasznlsval kszlnek az olyan npszer teleik, mint a pomps z "fezi slt kolbszkk" vagy az zletes "SIS KEBAB", a "csirke tagine birsalmval" s a nemzeti eledelnek szmt "KUSZKUSZ".
A marokki ''TAGIN"-t az elksztsi mdja klnbzteti meg a tbbi arab orszgtl. A fzs kezdetn a vrshagymnak csak negyedt, felt fzik ssze a hssal, majd a flig ksz, telbe teszik bele a tbbit. gy a hs nem veszti el jellegzetes zt, az utlag hozzadott hagyma pedig klnleges aromt ad a mrtsnak. Marokkban nem pirtjk, hanem lassan proljk az telt.
A kuszkusz bzbl rlt apr dara, melyet vzzel s liszttel szrnak be, kzzel addig formljk, mg a daraszemcst finom lisztrteg vonja be. Ms arab orszgoktl eltren, itt mindig kln proljk, s sohasem ms tellel fzik egytt. Elksztshez nlklzhetetlen a kuszkusz prol edny. Als rsze magas bogrcshoz hasonlt, kszlhet rzbl, cserpbl. Ebben ksztik a hst s zldsgflket, vigyzva arra, hogy a benne kszl tel csak az edny flmagassgig rjen. Az edny fels rsznek az alja szrszer s pontosan illeszkedik az alsra. Ezltal a lent keletkezett gz csak a szrn s a rajta lv kuszkuszon t tud tvozni, megduzzasztva, megpuhtva azt.
Hasonl mdszerrel ksztik a vilgszerte kedvelt klnfle csirke teleiket.
Az "ATAIF" palacsintafle, lehet ss, lehet des. Ha ss, akkor eltelknt spentos, darlt hsos vagy gombs tltelkkel tlaljk. Aki az eredeti keleti dessget szereti, ATAIF-szirupba vagy olvasztott mzbe mrtja az des palacsintt. Kszlhet mg klnbz nyers, hmozott, prolt gymlcskkel, akr mint rakott palacsinta. Tejsznhabbal s pirtott mogyorval beszrjk a tetejt. Rztlon tlaljk.
Mauritnia
Beef Bryani
Brnycomb, fokhagyms tltelkkel (Gigot au pistou).
Marhahsos egytltel, savany naranccsal
Mozambik
Frango a cafrial, roston slt csirke..
Mogyorfagylalt
Piri-Piri csirke..
Nigria
Kecskeslt
Kkuszos sertsszelet
Slt kecskecomb
|
Kzp-Afrika
Csirke fldimogyor-paradicsommrtsban
Hozzvalk: 1 csirke vagy 4 csirkemell, 1-2 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 25 dkg paradicsom vagy pr, 25 dkg fldimogyorvaj, ers paprikapor, bors s s zls szerint, 2,5 dl vz.
A csirkt vgja falatnyi darabokra, a hagymt finomra, a paradicsomot kockkra, a fokhagymt trje t. Lbasban hevtsen pr kanl olajat, rajta ssse a csirkt kevergetve, mg jl megbarnul s csaknem kszre sl. Vegye ki, tegye flre (jobb kis adagokban stni; a csirke akkor sl t leginkbb, ha a darabok nem egymshoz tapadva slnek). Olajn dinsztelje meg a hagymt s fokhagymt, majd keverje hozz a paradicsomot, vegye lejjebb a ht, prolja pr percig. Tegye vissza a csirkt, keverje bele a mogyorvajat (nagyon kis hn, knnyen leg), kzben vizet is hozzkeverve, hogy sima ppet kapjon. Fszerezze zls szerint. Kevergetve prolja kis hn, mg a csirke teljesen megpuhul. Rizzsel vagy slt bannnal krtik.
Egyb vltozatok: a csirkt grillen, roston vagy stben kszre stik, vgl ntik le a mrtssal.
Leves: a vaj bekeverse utn 5 dl csirkelevest vagy vizet adnak hozz.
Csirke kmnyes mrtsban
Hozzvalk: 1 csirke, 40 dkg paradicsom vagy szsz, 4 gerezd fokhagyma, 1 kk kmny (rlt jobb), ers paprikapor, s s bors, zls szerint.
A csirkt vgja falatnyi darabokra, a paradicsomot kis kockkra, a fokhagymt trje t. A csirkt kivve mindent tegyen egy lbasba, jl keverje ssze, melegtse forrsig, majd vegye lejjebb a ht, fedje le s prolja 20 percig, idnknt keverje meg. Tegye bele a csirkt, fed alatt prolja mg legalbb fl rt, idnknt keverve, mg a csirke teljesen megpuhul. Krumplival, rizzsel, vagy tarhonyval krtse.
Libria
Tlttt hal
A kvl-bell alaposan megtiszttott pontyot szzuk be, s krlbell 1 rig llni hagyjuk. Kzben elksztjk a tltelket. A reszelt vrshagymt vajon megfonnyasztjuk, s hozzadjuk a rizst. Ananszkonzerv levt alntve puhra proljuk. zestjk sval, trtt borssal, pirtott csirkemjjal, ananszkockkkal, mazsolval s finomra vgott petrezselyemmel. Megtltjk a hal hasregt, s a nylst sszevarrjuk. Vajjal vastagon kikent tepsibe helyezzk a halat, s kevs fehrbort alntve, idnknt citrommal s sajt levvel megntzve, puhra stjk. Kretknt a tltelket adjuk.
Lbia
Daragombc (Bazin) Elksztsi id: fl ra, valamint a gombc kelesztsnek ideje
Hozzvalk: 20 dkg dara, 5 dkg leszt, 2 evkanl olvaolaj, 3 dl vz, s
A kevs langyos vzben felfuttatott lesztt a darval addig keverjk, mg lgy krmet nem kapunk. Kzben kevs vizet adunk hozz. Langyos helyen letakarva krlbell fl rig hagyjuk megkelni. Kis lngra odatesznk 3 dl vizet, megszzuk, s aprnknt belekeverjk a megkelt tsztt. Folyamatos kevergets mellett addig fzzk, mg a tszta el nem vlik az edny faltl. Levve a tzrl beletesszk az olajat, s nhny percig kzzel gyrjuk, majd nagymret gombcokat formlunk belle, s tlaljuk.
Megjegyzs: A gombcot kevs vajjal s citromlvel vagy datolyaszsszal fogyasztjk, de csirke- s halleveshez is adjk.
Csirkeleves (Shorbat jay) Elksztsi id: 1 s fl ra, valamint a grgszna mag ztatsi ideje (ld. megjegyzs!)
Hozzvalk: 1 csirke, 1 fej vrshagyma, 4 rett paradicsom, 2 evkanl vaj, 1 csipetnyi sfrny, 1 evkanl grgszna mag, 2 gerezd fokhagyma, 1 evkanl citroml, 1 csokor korianderlevl (vagy 1 mokkskanl rlt koriander), 1 csps cseresznyepaprika, s s bors
Ahhoz, hogy a specilis arab telzestt, a hilbt elkszthessk, a grgszna magot egy jszakn t hideg vzben ztatjuk gy, hogy a vz ellepje. Ezutn lecsurgatjuk s citromlvel, fokhagymval, korianderrel, cseresznyepaprikval s egy csipetnyi sval lgy, majonzszer krmm dolgozzuk ssze. A megtiszttott csirkt feldaraboljuk s eltvoltjuk a brt. Az aprra vgott vrshagymt vajon megpirtjuk, beletesszk a csirkt, s hirtelen megpirtjuk. Hozzadjuk a meghmozott s ttrt paradicsomot, msfl liter vizet, a sfrnyt, megszzuk, borsozzuk s felforraljuk. Msfl rig fzzk, majd vatosan belekeverjk a hilbt. Mg egy negyed rig fzzk, majd tlaljuk.
Megjegyzs: A grgszna magja a curry egyik sszetevje. Ezrt a hilbhoz hasonl telzestt kapunk, ha a grgszna mag s a cseresznyepaprika helyett egy evkanlnyi curryt hasznlunk. A korianderlevl helyett pedig egy csipet reszelt narancshjat s petrezselyemzldet tehetnk az telbe.
Darastemny (Basbusa bez-zabadi) Elksztsi id: 1 ra 15 perc
Hozzvalk: 15 dkg dara, 30 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1 mark tiszttott mandula, 2 evkanl citroml, 3 dkg leszt, 2 dl joghurt, 1 mokkskanl reszelt narancshj
Egy pohr vzbl, 20 dkg cukorbl s 2 evkanl citromlbl lass tzn sr szirupot fznk. A mandult aprra megdarljuk. Tz dkg olvasztott vajba belekeverjk a dart, a joghurtot, az lesztt, a reszelt narancshjat s a mandult. Jl sszedolgozzuk. Kivajazott s kilisztezett tepsibe krlbell 1 cm vastagsgra elsimtjuk a tsztt. Kzepes lngon krlbell 20 percig stjk. A vgn a szirupot a tetejre ntjk s nhny percre, mg visszatesszk a stbe. Tlals eltt mg rntjk a stemnyre a maradk, forr vajat s hagyjuk kihlni.
Fgs-datolys szelet (Halwa bi Tamar) Elksztsi id: 20 perc, valamint az, az id, amg megkemnyedik az elkszlt tel.
Hozzvalk: 20 dkg datolya, 20 dkg szrtott fge, 10 dkg dibl, 10 dkg tcsokold, 2 evkanl mz, 1 csipetnyi nizsmag, 1 evkanl mandulaolaj, 1 mark langyos vzben ztatott mazsola
A datolyt kimagozzuk, s a tbbi komponens hozzadsval egytt ledarljuk. Ezutn az egszet addig turmixoljuk, mg el kemny masszt nem kapunk. Egy tepsit vkonyan kikennk mandulaolajjal, majd a turmixgpbl belentjk a masszt. Befedjk aluflival, aminek a masszval rintkez felt szintn bekenjk mandulaolajjal. A flia tetejre nehezket tesznk, hogy jl lenyomja a ksztmnynket. 3-4 rig llni hagyjuk, hogy megkemnyedhessen. (Minl tovbb prseljk, annl jobb!) Majd felszeleteljk s tlaljuk.
Fszeres omlett
A szoksos mdon elksztett tojsokat sval, fehr borssal, pirospaprikval s finomra vgott kmnymaggal zestjk. Serpenyben forrstott vajban flkemnyre stjk s pirts kenyrre cssztatva, petrezselyemmel meghintve tlaljuk.
Harissa (fszer)
Elksztse: 4 cseresznyepaprikt 2 gerezd fokhagymval, egy evkanl vzzel, egy csipetnyi korianderrel, valamint egy csipetnyi kmnnyel, sval jl sszedolgozzuk, mg majonzszer krmet nem kapunk.
Hilba (specilis arab telzest)
Hozzvalk: 1 evkanl grgszna mag, 2 gerezd fokhagyma, 1 evkanl citroml, 1 csokor korianderlevl (vagy 1 mokkskanl rlt koriander), 1 csps cseresznyepaprika, s s bors
Ahhoz, hogy a specilis arab telzestt, a hilbt elkszthessk, a grgszna magot egy jszakn t hideg vzben ztatjuk gy, hogy a vz ellepje. Ezutn lecsurgatjuk s citromlvel, fokhagymval, korianderrel, cseresznyepaprikval s egy csipetnyi sval lgy, majonzszer krmm dolgozzuk ssze.
Megjegyzs: A grgszna magja a curry egyik sszetevje. Ezrt a hilbhoz hasonl telzestt kapunk, ha a grgszna mag s a cseresznyepaprika helyett egy evkanlnyi curryt hasznlunk. A korianderlevl helyett pedig egy csipet reszelt narancshjat s petrezselyemzldet tehetnk az telbe.
Keksz-rudacskk (Fakhass) Elksztsi id: 45 perc
Hozzvalk: 30 dkg liszt, 1 mokkskanl cukor, 5 dkg leszt, 10 dkg porcukor, 2 dkg nizsmag, 2 dkg szezmmag, 5 dkg vaj, 1 csipetnyi s
Langyos, cukros vzben az lesztt felfuttatjuk. A lisztet, a st, a vajat a felfuttatott lesztvel s annyi vzzel gyrjuk ssze, hogy lgy tsztt kapjunk. Langyos helyen letakarva dupljra kelesztjk. Ezutn belegyrjuk az nizsmagot s vkony, krlbell 2-3 cm hossz plcikkat sodrunk a tsztadarabokbl. Jl kilisztezett tepsibe tesszk, hogy mg tovbb kelhessenek, megszrjuk szezmmaggal, s kzepes lngon 10 percig stjk.
Hagyjuk teljesen kihlni, majd visszatesszk a stbe, s aranysznre stjk.
Lencseleves (Harira) Elksztsi id: 1 s fl ra, valamint a lencse ztatsi ideje.
Hozzvalk: 20 dkg lencse, 1 fej vrshagyma, 4 rett paradicsom, 20 dkg brnyhs, 2 birkacsont, 1 csipetnyi sfrny, 2 evkanl olvaolaj, 1 mokkskanl rlt koriander, 2 dkg liszt, 1 citrom leve, s s bors
A kivlogatott lencst elz este b hideg vzbe beztatjuk. Lecsurgatjuk, majd odatesszk fni olajjal, a felszeletelt vrshagymval, a kockkra vgott hssal, a csonttal, a sfrnnyal. Felntjk msfl liter vzzel, megszzuk, borsozzuk. Felforraljuk, s 1 ra hosszat fzzk. Ez alatt meghmozzuk s ttrjk a paradicsomot, s az rlt korianderrel 10 percig fzzk. A lisztet kevs vzzel elkeverjk, beletesszk a paradicsomlevet, s az egszet vatosan a levesbe ntjk. A csontokat eltvoltjuk, s a citromlvel zestett levest jbl felforraljuk, majd felszolgljuk.
Mlyvasalta (Bekula) Elksztsi id: 30 perc
Hozzvalk: 20 dkg mlyvalevl, 1/2 citrom lereszelt hja, 1 csokor zellerlevl, 1 csokor korianderlevl (vagy 1 mokkskanl rlt koriander), 4 evkanl olvaolaj, 1 evkanl chili, 10 dkg kimagozott fekete olvabogy, 1 evkanl citroml, s
A zellert feldaraboljuk, a fs rszeit eltvoltjuk. A mlyvalevllel egytt lass tzn 10 percig fzzk. Beletesszk a maradk hozzvalkat, s rvid lre fzzk. Behtjk, tlal tlra tesszk s felszolgljuk.
Mzes ftt alma (Tuffah bel-assel) Elksztsi id: 1 ra
Hozzvalk: 4 db Starking vagy Golden fajtj alma, 2 dl mz, 5 dkg darlt mandula, 2 evkanl mazsola, 1 evkanl citroml
Az almt meghmozzuk, a maghzt is eltvoltjuk. A mzet fl pohr vzben felolvasztjuk s hozzadjuk a citromlevet. A megdarlt mandult sszekeverjk a langyos vzben ztatott mazsolval, s ezzel a keverkkel megtltjk az almt. Tzll tlba egyms mell helyezzk ket s lass tzn krlbell 50 percig fzzk, mikzben gyakran meglocsoljuk kevske fzlvel. Amikor megftt, a tlal tlra tesszk, rntjk a higtott mzet s hagyjuk jl kihlni.
Olvasalta (Meslalla) Elksztsi id: 5 perc
Hozzvalk: 20 dkg zld olvabogy, 20 dkg fekete olvabogy, 1 narancs hja, 1 kevs reszelt citromhj, 1 evkanl deskmny, 4 gerezd fokhagyma, 1 cseresznyepaprika, 4 evkanl olvaolaj, s s bors
A kimagozott olvabogykat saltstlba tesszk, megszrjuk deskmnymaggal, a lereszelt narancshjjal, citromhjjal s az aprra vgott cseresznyepaprikval. Hozzkeverjk a nagyon aprra vgott fokhagymt s az olajat. zls szerint megszzuk, jl elkeverjk s felszolgljuk.
Megjegyzs: Konzerv olvabogybl is kivl salta kszthet, m ebben az esetben vigyznunk kell a szssal, mert az olvabogyt ss vzben tartstjk. A legjobb, ha az olvabogyt fl rig vzben ztatjuk.
Aki nem szereti a csps zeket, a cseresznyepaprikt elhagyhatja.
Prolt hal (Tajin bel-hut) Elksztsi id: 45 perc
Hozzvalk: 8 szelet tonhal vagy ms tengeri hal, 2 kzepes nagysg burgonya, 1 fej vrshagyma, 1 zellerdarab, 2 gerezd fokhagyma, 4 rett paradicsom, 1 evkanl kmnymag, 1 mokkskanl rlt paprika, 1 evkanl citroml, 2 cseresznyepaprika, 4 evkanl olvaolaj, s s bors
Az aprra vgott vrshagymt, a zellert, a fokhagymt s a cseresznyepaprikt olajon megpirtjuk. A jl megtiszttott s megmosott halat, a meghmozott s felszeletelt burgonyt, a meghmozott s ttrt paradicsomot, az rlt kmnyt s a megpirtott vrshagymt egytt cserptlba tesszk, megszzuk, borsozzuk. A cserptlat lefedve a halat 10 percig stjk gyelve arra, nehogy a zldsgek odakapjanak. Leemelve a fedt, a halat meglocsoljuk citromlvel s a sajt levvel. A cserpednyben tlaljuk.
Megjegyzs: Kretknt, a zldsgeken kvl, rizspilf is ajnlott.
Prolt rizses hs (Roz mubokowah) Elksztsi id: 1 s fl ra
Hozzvalk: 40 dkg rizs, 1 fej vrshagyma, 2 szl srgarpa, 2 zellerdarab, 1 babrlevl, 4 evkanl olvaolaj, 1 mokkskanl harissa, 4 cseresznyepaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 csipetnyi koriander, 1 csipetnyi kmnymag, 1/2 kg brnyhs, 2 padlizsn, 2 cukkini, 5 dkg vaj, s s bors
A vrshagymt aprra, a hst kockkra vgjuk, a zellert s a srgarpt pedig felszeleteljk. A vrshagymt a hssal egytt krlbell 10 percig olajon pirtjuk, majd beletesszk a sztmorzsolt babrlevelet, a srgarpt, a zellert, a harisst, felntjk egy liter vzzel, megszzuk, borsozzuk s felforraljuk. Fl rig fzzk, majd levesszrben megmossuk a rizst, a hsfz edny tetejre tesszk, ahol krlbell fl rig proljuk. A padlizsnt s a cukkinit kockkra vgjuk s hozzadjuk a hshoz. A rizshez vajat kevernk, megszzuk, borsozzuk, s mg 20 percig puhra fzzk. A rizst a tlal tl kzepre tesszk s krberakjuk a hssal s a zldsgflkkel.
A harissa elksztse: 4 cseresznyepaprikt 2 gerezd fokhagymval, egy evkanl vzzel, egy csipetnyi korianderrel, valamint egy csipetnyi kmnnyel, sval jl sszedolgozzuk, mg majonzszer krmet nem kapunk. Ebbl adunk egy mokkskanlnyit a prolt rizshez.
Srgarps, ftt brnyhs (Tajin bel-lham) Elksztsi id: 1 ra 40 perc
Hozzvalk: 1 brnylapocka, 60 dkg srgarpa, 1 fej vrshagyma, 1 csipetnyi gymbr, 1 mokkskanl rlt koriander,1 citrom hja, 1 mokkskanl harissa, 10-12 db fekete olajbogy, 4 evkanl olaj, s s bors
A kicsontozott lapockt kockkra vgjuk. A vrshagymt aprra vgjuk, a srgarpt pedig felszeleteljk. A vrshagymt s a hst olajon megpirtjuk, hozzadjuk a gymbrt s a lereszelt citromhjat, majd annyi vizet ntnk r, hogy ellepje; megszzuk, borsozzuk, s msfl ra hosszat fzzk. Az utols fl rban beletesszk a srgarpt, az rlt koriandert s a harisst. Meghintjk egy kevske olajjal s tlaljuk.
Spentos omlett (Doja bi selg) Elksztsi id: 40 perc
Hozzvalk: 1/2 kg spent, 6 tojs, 1 mark dibl, 1 evkanl curry, 4 evkanl olvaolaj, s s bors
A megmosott s megforrzott spentot lecsurgatjuk, s kicsit szikkadni hagyjuk. Kt evkanl olajon nhny percig stjk. A felvert tojsokhoz hozzadjuk a curryt, a darlt dibelet, a spentot, megszzuk, megborsozzuk, majd jl sszekeverjk. Olajon, forr serpenyben a tojsksztmny mindkt oldalt kzepes kemnysgre stjk.
Slt burgonya, csps mrtssal (Batata bed-dersa) Elksztsi id: fl ra
Hozzvalk: 4 nagy burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkskanl harissa, 1 mokkskanl rlt kmnymag, 1 evkanl ecet, b olaj a stshez, s s bors
A meghmozott burgonyt hasbokra vgjuk, s b olajban aranysznre stjk. Paprszalvtn lecspgtetjk. Kevs olajon megpirtjuk az aprra vgott fokhagymt, a harisst s a kmnyt. Ehhez hozzadjuk az ecetet s a frissen slt burgonyt, vatosan, hogy a burgonya ne trjn ssze, elkeverjk, s nhny percig llni hagyjuk. Megszzuk, megborsozzuk s tlaljuk.
sz*rdells karfiol (Bruklu min anshuwa) Elksztsi id: fl ra
Ezt az telt is harissval, azaz fokhagyma s cseresznyepaprika keverkbl kszlt szsszal zestik.
Hozzvalk: 1 kshegynyi reszelt narancshj, 1 mokkskanl kmnymag, 2 evkanl olvaolaj, 8 szelet szott sz*rdella, 1 nagy burgonya, 1 fej karfiol, 1 citrom leve, s
A foly csapvzzel "kimosott" sz*rdellaszeleteket az rlt kmnnyel s a harissa felvel olajon lass tzn megpirtjuk. (5-10 perc) A meghmozott burgonyt feldaraboljuk, a karfiolt rzsira szedjk. Forrsban lv ss vzben 10-15 percig fzzk, lecsurgatjuk s hozzadjuk a maradk harisst nhny evkanl vzzel s a citromlvel, valamint a megpirtott sz*rdellt.
Fed alatt 10 percig llni hagyjuk. A tlal tlra tesszk s felszolgljuk.
Sznbuszik, azaz hsos pite
A tszthoz: kt bgre liszt, 20 dkg vaj, s, cukor, vz
A tltelkhez: egy kis vaj, olaj, fenymag, 2 nagy fej hagyma, 40 dkg darlt marha- vagy brnyhs, bors, fahj, s
A tszta elksztse: A liszthez adjunk st, majd cukrot, amitl stskor a tszta szp arany sznt kap. A lisztet ezutn keverjk ssze 20 dkg vajjal, s vz hozzadsval kezdjk gyrni a tsztt. lesztt nem tesznk bele, mert - ahogy a libanoniak mondjk - attl sts utn keser lesz a tszta. Ezek utn a tsztt egy rig vagy mg tovbb llni hagyjuk, majd sodrfval krlbell 1 cm vkonyra nyjtjuk. Ezutn pohrral kis krket szaggatunk a tsztbl, vgl megtltjk s lezrjuk a kis batyukat.
A tltelk elksztse: A tltelkbe vaj, olaj, fenymag, a kockra vgott hagyma s a darlt hs kerl. Elbb a fenymagot megpirtjuk, majd hozzadjuk a felvgott hagymt, a darlt marha- vagy brnyhst, a borsot, a fahjat s vgl a st. Ezt kveten a kis kr alak tsztalapok egyik felre helyezzk a tltelket, majd a msik felt rhajtjuk - gy teht kis flkr alak formt kapunk - s az ves oldalnl az egymsra borul vgeket sszezrjuk. A stemnyeket ezutn forr olajban aranybarnra stjk.
Tojssal tlttt palacsinta (Breik) Elksztsi id: 40 perc
Hozzvalk: 10 dkg dara, 6 tojs, 1 mokkskanl rlt koriander (vagy korianderlevl), 4 evkanl olvaolaj, b olaj a stshez, s s bors
A dart megszzuk s hozzadjuk az olajat, s nhnyszor annyi vizet ntnk r, hogy folyamatosan kevergetve lgy tsztt kapjunk. Olajjal kikent, jl felforrstott serpenybe egy kevs darakrmet tesznk, laposra sztsimtjuk, majd amikor megslt, tzll tlra kiszedjk. sszesen 8 db palacsintt stnk. A felvert tojsokat serpenyben hirtelen megstjk, (ne tl kemnyre!) megszzuk, megborsozzuk, s korianderrel zestjk. Ezzel a tltelkkel megkennk minden palacsintt, majd flbehajtva nagyon forr b olajban tstjk. Paprszalvtn lecspgtetjk, s tlaljuk.
Megjegyzs: A korianderlevelet petrezselyemzlddel s egy csipetnyi reszelt narancshjjal helyettesthetjk.
Tlttt hagyma ( Basal mahshi) Elksztsi id: 1 s fl ra
Eltelknt vagy hstelek kreteknt ajnlhat.
Hozzvalk: 4 nagy fej vrshagyma, 10 dkg darlt hs, 2 dl tej, 1 zsemle, 1 tojs, fl narancs hja lereszelve, 1 csokor petrezselyemzld, 1 evkanl mazsola, 1 mark tiszttott mandula, 5 dkg vaj, s s bors
A hjas vrshagymkat 10 percig lobog ss vzben fzzk. Lecsurgatjuk, megtiszttjuk, s keresztbe flbevgjuk a hagymkat. A fl hagymk kzept vatosan kivjjuk. A hst sszekeverjk a tejben ztatott s kifacsart zsemlvel, a tojssal, a petrezselyemzlddel s reszelt narancshjjal, hozzadjuk a langyos vzben ztatott mazsolt, a darlt mandult, megszzuk, borsozzuk, s ezzel a masszval megtltjk a vrshagymkat. A tetejket megpaprikzzuk, s vajjal kikent ednyben lefedve megstjk. Kb. 1 rig kzepes lngon stjk, mikzben idnknt vizet ntnk al, hogy a vrshagyma ne szradjon ki. A ksz tlttt hagymt tlal tlra rakjuk s felszolgljuk.
Vegyes salta, tojssal (Salatit el-bayd) Elksztsi id: 10 perc
Hozzvalk: 1 fej salta, 10-12 fekete olvabogy, 1 csokor petrezselyemzld, 1 evkanl mazsola, 1 csipetnyi kmny, 1 evkanl citroml, 1 mokkskanl rlt paprika, 4 rett paradicsom, 4 evkanl olvaolaj, 4 tojs, s
A saltaleveleket s a petrezselyemzldjt (nem vgjuk ssze!) saltstlba tesszk, hozzadjuk a kimagozott olvabogykat, a gerezdekre vgott paradicsomot, a langyos vzben ztatott mazsolt, a kmnyt s az rlt paprikt. A st elkeverjk a citromlben, beletesszk az olajat, rntjk a saltra, s jl sszekeverjk. Gerezdekre vgott kemny tojssal dsztjk s tlaljuk.
Madagaszkr (Malgas kztrsasg)
Ahoko sy voanio, csirke kkusztejben
Hozzvalk: 1 csirke, 1 citrom leve, 1 ek citromhj reszelve, 2 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 2 kk gymbrpor, 2,5 dl kkusztej, s, bors s ers paprikapor zls szerint, stolaj.
A csirkt vgja falatnyi darabokra, a hagymt finomra, a fokhagymt trje t, a paradicsomot vgja kis kockkra. A csirkt pcolja a citroml, citromhj, s s bors keverkben 30 percig. Hevtsen olajat lbasban, rajta ssse a hagymt s fokhagymt ersen dinszteltre, tegye hozz a csirkt, s keverve ssse tovbb, mg az csaknem megsl. Vegye lejjebb a ht, adja hozz a paradicsomot s gymbrt, kevergetve ssse mg nhny percig. ntse r a kkusztejet, alacsony hn prolja, mg a csirke teljesen megpuhul, s a l mrtss srsdik, kzben gyakorta keverje meg. Tlalja ftt rizsre kanalazva.
Megjegyzs: a kkusztejet vzbe kevert kkuszreszelk + 2 ek tejsznnel llthatja el.
Tlttt paprika kapri-mrtssal
A kicsumzott paprikkat, a szoksos mdon megtltjk. Az gy elksztett paprikkat kivajazott tzll tlba helyezzk, s finomra vgott kapribogyval zestett tejfllel thzzuk gy, hogy a tejfl legalbb ktujjnyi vastagon legyen az edny aljn. Aluflival befedjk, s elmelegtett stben krlbell 30 percig proljuk. Petrezselymes burgonyval tlaljuk.
Mali
Rablhs
A brnycombbl vgott hskockkat, zldpaprikkat, babrlevelet, hagymaszeleteket, gombafejeket, felvltva egy hurkaplcikra felhzunk. Szzuk, borsozzuk, s olajjal vastagon megkenjk. Roston vagy teflon serpenyben megstjk. Tlalskor pirospaprikval vastagon meghintjk, s tartrmrtst adunk mell.
Marokk
Alms csirke
A feldarabolt csirkt vajjal, finomra vgott hagymval egytt az ednybe helyezzk, s egszen kevs vizet ntnk al. Sval, trtt borssal, sfrnnyal, finomra vgott petrezselyemmel fszerezzk. Lass tzn flig puhra proljuk. Ekkor hozzadjuk a negyedelt almkat, kevs fahjjal s Cayenne borssal meghintjk. jra kevs vizet ntnk al, s lefedve kszre fzzk.
Tarhonya krettel tlaljuk.
Ataif (palacsinta)
Hozzvalk: 40 dkg liszt, 1 dkg leszt, 4,25 dl langyos vz, 1 ek olaj, csipet s.
Tegyk meleg helyre az tszitlt *, szott lisztet. Keverjk el az lesztt langyos vzben, majd fakanllal keverjk a liszthez. Krlbell 1,5 ra alatt megkel. Pr csepp olajat tegynk a palacsintastbe, ha forr kistnyr mret vastag palacsintt sssnk benne. Addig sssk, mg egy-egy oldala hlyagos lesz. Kszthetjk cukorral is. Fogyaszthatjuk eltelknt, desszertnek tltve vagy rakottknt.
- A szitlssal nemcsak tiszttjuk, hanem laztjuk is a lisztet, ezrt felttlenl szitljuk t a stemnyekhez!
Brny tazsin
Hozzvalk: 1 kilnyi kockra vgott brnyhs, fl liter vz, 2 leveskanl olva olaj, 2 nagy paradicsom sszevgva, 1 kis hagyma reszelve, 1 leszott citrom, 3 leveskanlnyi vagdalt cilantro (koriander levl), 3 evkanlnyi vagdalt petrezselyem, 1 gerezd zzott fokhagyma, 1 teskanlnyi fszerkeverk (a bevezetben felsorolt jellegzetes fszerekbl), s zls szerint
Az sszes hozzvalt sszekeverjk egy nagy stednyben (serpeny, rmai tl, tazsin...) s felforraljuk. Lefedjk, s kis lngon rotyogtatjuk kb. 2 rt, illetve a hs puhulsig.
Varilni lehet fzelkflk hozzadsval: krumpli, srgarpa, zldbab stb.
Birsalms csirke
Hozzvalk: 1 kg csirke 6 fel vgva, 2 ek vaj, 2 fej aprra vgott hagyma, 0,5 mk sfrny, 1 mk rlt fahj, 0,5 mk. cayenne-i bors, 2 ek finomra vgott petrezselyem, bors, s, 1 kzepes birsalma kimagozva, 6 rszre vgva.
Tegyk lbasba a vajat, 2 ek vrshagymt, a megszott csirkt, sfrnyt, petrezselymet, borsot. Annyi vizet ntsnk r, hogy ellepje. Lass tzn, lefedve proljuk 20 percig. Fzzk meg flig a birsalmt. Tegyk a csirkedarabok kz a fahjjal, cayenne-i borssal, maradk hagymval egytt. Proljuk tovbb lefedve, mg a birs is megpuhul. Tegyk kerek tlra gy, hogy a birs a hsdarabokra kerljn.
Borsmentatea
Hozzvalk: 1 l vz, 4 tasak filteres borsmentatea, 4 ek friss vagy 2 ek szrtott borsmentalevl, 4-5 ek cukor, 12 szem hmozott mandula
A vizet felforraljuk, majd a tzrl levve a tet s a borsmentaleveleket beletesszk. 3-4 perc mlva a tasakokat kivesszk, s a tet a mentalevelekkel mg egyszer felforraljuk. Ezutn a cukrot belekeverjk, s az elmelegtett tzll poharakba sztosztott mandulkra szrjuk.
Elksztsi id: 15 perc
Casablanca csirke
Hozzvalk (4 sz.): 4 csirkemell, 2 ek olvaolaj, stolaj, 1 ek rlt narancshj, 1 kk rlt kmny, 1 kk rlt koriander, 1 kk gymbrpor, 1 kk chilipor, 1 kk szrtott petrezselyem, 1 kk citromos bors, 1 kk rlt fahj, 1/2 kk s, 1/2 kk cukor, csipet rlt szegfszeg.
A csirkt brzze le, csontozza ki, kefvel kenje r az olvaolajat, szrja r az elbb sszekevert fszereket minden oldalra. Hevtsen kevs olajat serpenyben, ssse rajta a csirkt 4 percig oldalanknt. Tlalhatja kuszkusszal (tarhonyaszer apr tszta), rizzsel, pilffal (l. Trk receptek) vagy apr prolt krumplival.
Csirke hagymval s szilvval
Hozzvalk (4 sz.): 4 csirkemell, 2 ek olvaolaj, 6 nagy hagyma, 2 nagy gerezd fokhagyma, 1 ek liszt, 1 kk gymbrpor, 1 kk rlt fahj, 1 kk rlt kmny, 5 dl csirkeleves-l, 20 dkg magozott szilva, 3 ek citroml, 2 ek mz, petrezselyemlevl.
A melleket brzze le, csontozza ki, felezze, a hagymt, fokhagymt s petrezselyemzldet aprtsa finomra. A csirkt szza-borsozza, serpenyben hevtett olajon, kzepes hn ssse oldalanknt 4 percig. Szedje ki szrkanllal. Olajn dinsztelje a hagymt s fokhagymt krlbell 3 percig, vegesre. Keverje hozz a lisztet, gymbrt, fahjat s kmnyt, ssse 1 percig. Fokozatosan keverje hozz a levest. Tegye r a szilvt s mzet, fzze krlbell 8 percig, mg gy besrsdik, hogy megll a kanlon. Tegye vissza a csirkt, fzze mg 2 percig. Szza-borsozza zls szerint. Tlalskor szrja meg petrezselyemzlddel. Ftt rizst vagy kuszkuszt adjon kretknt.
Csirke tazsin
Hozzvalk: 2-4 gerezd zzott fokhagyma, olvaolaj (vagy ms), 1-2 darabolt csirke (vagy csak csirkemellek), negyed teskanl rlt bors, negyed teskanl rlt gymbr, csipet sfrny, 1 teskanl rmai kmny (vlaszthat), 1 teskanl kurkuma (turmeric) (vlaszthat), 1 rd fahj vagy nhny csipet rlt fahj (vlaszthat),
1 teskanl koriander (vlaszthat), 2 fej finomra vgott hagyma, fl liter csirkeleves (vagy alapl vagy vz), pohrnyi zld olajbogy, 2 leszott citrom felszeletelve, s, zls szerint sszekeverjk a fokhagymt, kevs borssal s egy kanlnyi olajjal. Bedrzsljk vele a csirkedarabokat s flretesszk nhny rra (vagy egy jszakra). Sttlban (vagy tazsinban, ha van) olajat hevtnk. A csirkedarabokat minden oldalrl lestjk. Hozzadjuk a fszereket: Feketebors, gymbr s sfrny a legfontosabb. Ha nincs sfrny, adjunk bele a vlaszthat fszerekbl egyet vagy kettt zlsnknek megfelelen. Adjuk hozz a hagymt, s sssk ers tzn nhny percig. Adjuk hozz a folyadkot, forraljuk fel, majd cskkentsk a meleget. Fedjk be, de hagyjunk kis rst, hogy a gz eltvozhasson. Kis lngon hagyjuk 40 percig vagy tovbb. Tegyk bele az olajbogyt s a szott citromot. Kstoljuk meg, s szksg szerint szzuk s fszerezzk. Folytassuk a lass fzst meg vagy 10 percig. Emeljk ki a csirkedarabokat. A visszamarad szszt szksg esetn srbbre forralhatjuk. Tlalskor a csirkedarabokat kuszkusz vagy rizs tetejre tesszk s rntjk a szszt.
Mentaleveles zld tea illik utna.
Farkashal s garnlark marokki mdra
Ezt a keleti telt hazjban, Marokkban hagyomnyosan getett agyaglbasban, n. "tajine"-ban ksztik, de kznsges fazkban is elkszthet. A hal s a burgonya pomps zt kap a zldfszeres-fszeres marindtl. Knljon hozz vegyes-saltt.
Hozzvalk: 600 gr pszts farkashal, 225 gr nagy, nyers garnlark, 1 hagyma, 1 deskmny-gub, 2 evkanl olvaolaj, 200 gr jburgonya, 3 egsz csillag csillagnizs, 500 ml hal alapl, citrom
A marindhoz: 3 gerezd fokhagyma, 1 chilipaprika, 1 fl citrom leve, 3 evkanl ecet, 1 nagy mark simalevel petrezselyem, 1 nagy mark friss koriander, 4 teskanl rlt paprika, feketebors
Vsroljunk filzett, br nlkli halat. Ha nem tallunk farkashalat a halboltban, hasznljunk helyette tkehalfilt. Vegyk ki a halban maradt szlkkat, s vgjuk a hst kis kockkra. Cspjk le garnlark fejt, vlasszuk ki a hst a pnclbl, dobjuk ki a beleket. A marindhoz hmozzuk meg a fokhagymt, s tegyk a mixerbe a megtiszttott s aprra vgott chilivel, a citromlvel, az ecettel, a petrezselyemmel egytt. Adjuk hozz a tbbi fszert, az egszet jl keverjk ssze. Tegyk kln tnyrra a halat s a rkhst, vonjuk be a marinddal. Fed alatt pihentessk a htben 2 ra hosszat. Hmozzuk meg s vgjuk aprra a hagymt. Negyedeljk, majd vgjuk finomra az deskmnyt. Hevtsk fel az olajat egy lbasban, sssk a hagymval s az deskmnnyel egytt 3 percig. Adjuk hozz a flbevgott jburgonyt, a csillagnizst s a hal alaplt. Fzzk krlbell 15 percig, mg a burgonya megpuhul. Tegyk bele a halat s a rkhst a marinddal egytt, s fzzk az egszet 6-10 percig, lass tzn, mg a hal mr nem veges, a rkhs pedig lnkrzsasznv vlik. zestsk, dobjuk ki a csillagnizst. Tlaljuk az telt frissen, forrn, citrom- vagy zldcitrom-darabokkal dsztve.
Fezi nyrson slt kolbszka
Hozzvalk: 1 kg darlt brny- vagy marhahs, 1 cs. aprra vgott hagyma, 2 reszelt fokhagyma, 2 ek finomra vgott petrezselyem, 1-1 kshegynyi szurokf, rlt fahj, - kmny, - koriandermag, csipet reszelt gymbr, - rzsapaprika, - nagyon csps pirospaprika, - trtt bors, s, 1 ek olaj.
Az olaj kivtelvel keverjk ssze a hozzvalkat, dagasszuk nhny percig. Alaktsunk a hsbl 4-5 cm hossz kolbszkkat, vizes kzzel nyomkodjuk r a beolajozott nyrsakra, izz parzson sssk meg.
Fszeres kolbszkk
Darljunk le ktszer, fl kg sovny marhahst, tegyk egy tlba. Fszerezzk 1 fej reszelt vrshagymval, 2 evkanl natr joghurttal, 1,5 evkanl curryporral, fl teskanl rlt gymbrrel, sval, borssal s egy fl citrom reszelt hjval. Keverjk jl ssze s formzzunk kis kolbszkkat belle, tegyk a grillrcsra, s pr percig sssk.
Grillben slt hsgombc (Kafta)
Hozzvalk: 0,5 - 0,5 kg darlt brny-, borjhs, 1 mk rlt kmny, 1,5 ek pirospaprika, 1 kshegynyi trtt bors, s, 1 ek finomra vgott petrezselyem, 3 ek aprra vgott vrshagyma, 3 ek saltaolaj, csipetnyi reszelt citromhj.
Keverjk ssze a hozzvalkat, hagyjuk llni 1 rt. Ksztsnk belle tojsnyi, lapos gombcokat. Forr grillben mindkt oldalt sssk barnra. Azonnal tlaljuk ketchuppal vagy egyb paradicsomos mrtssal.
Harira leves
Hozzvalk: 1 csirkemell, 1 liter csirkelevesl, 1 liter vz, 1 kg paradicsomszsz, 1/4 kk sfrny, 2 hagyma, 50 dkg ftt srgabors, 10 dkg nyers rizs, 10 dkg lencse, 2 dl vgott friss korianderlevl, ugyanennyi petrezselyemlevl, szraz srgabors.
Nagy fazkba vagy bogrcsba tltse a vizet s levest, benne prolja a mellet krlbell 17-20 percig, mg puhra f. Szrkanllal tegye vgdeszkra.
Levbe tegye a paradicsomot, sfrnyt, hagymt, borst, rizst s lencst, prolja fedve krlbell 30 percig, mg a lencse megf. A csirkt aprtsa gyufnyira, hst tegye vissza a levesbe. Hagyja lehlni, majd tegye htbe (eddig akr 4 nappal elbb is elksztheti). A szraz borst gy fzze, hogy 25 dkg borsra tltsn 5 cm-rel tlfed vizet lbasba, s flig fedve prolja 1-1 1/2 rt, mg puhra f. Szrje le. gy krlbell 50 dkg ftt borst kap.
Tlals eltt melegtse fel a levest, keverje bele a ftt borst, melegtse ssze, szrja meg korianderrel s petrezselyemzlddel (a koriander kimaradhat).
Jgbe httt uborkaleves
Hozzvalk: 4 hmozott, aprra vgott nyers uborka, 3 szl aprra vgott jhagyma, 3 ek finomra vgott petrezselyem, 1 l joghurt, kshegynyi cayenne-i bors, 1 tk finomra vgott kapor.
A kapor kivtelvel keverjnk ssze mindent. Htsk le. Httt poharakban, kaporral megszrva, friss kenyrkockkkal tlaljuk.
Kajszival tlttt alma
Hozzvalk: 6 nagy alma, 3 rett kajszi, 3 ek porcukor, 1 vanlis cukor.
gy frjuk ki az almt, hogy egy fl barack belefrjen. Keverjk ssze a cukrokat, mrtsuk bele a fl barackokat, tegyk az almkba. Csavarjuk az almt kln-kln alufliba, kzepesen meleg stben sssk krlbell 1 rt. Melegen, hidegen tlalhatjuk. Tejsznhabot adunk hozz.
Kebab tsztval
Hozzvalk: 1 kg birka- vagy borjhs, 6 db hagyma. A tszthoz: 35 dkg liszt, 2 evkanl margarin, 2 paradicsom, 1 csokor petrezselyem, s, bors, kakukkf
A hagymt finomra vgjuk, a margarinon vegesre proljuk, hozzadjuk az egszen aprra vgott hst majd ezzel egytt, 30 percig lassan tovbb proljuk. A hagyms hshoz hozzadjuk a feldarabolt paradicsomot, vzzel felntjk, s 90 percig tovbb fzzk. Ezutn 2 finomra vgott hagymt adunk hozz, kicsit tforraljuk, mg az jonnan hozzadott hagyma is megvegesedik. Borssal, kakukkfvel zestjk, flretesszk, s hagyjuk kihlni. A lisztbl, sbl, margarinbl, 1 tojsbl kevs vzzel sima tsztt gyrunk a masszbl. A tsztt krlbell 1/2 cm vastagsgura kinyjtjuk, s ngyszgletes darabokra vgjuk. A kzepre a hstltelkekbl kis halmokat formlunk, s hromszgletre sszehajtogatjuk. Tetejt tojssal megkenjk, kizsrozott stlemezre helyezzk s kzepesen meleg stben, 30 perc alatt megstjk.
Kedra mandulval
Hozzvalk 4 szemlyre: 1 nagy csirke egszben (kb. 1,8 kg), 1 hagyma, 15 dkg mandula, 1/2 kk rlt fahj, csipet sfrny, 1/2 kk gymbrpor, 6 dkg vaj, 1 nagy csom petrezselyem, 1 ek citroml, s, bors.
A mandult hmozza meg, a petrezselymet aprtsa finomra, a hagymt szeletelje vkonyra. A csirkt tegye nagy ednybe, tegyen bele mindent, kivve a petrezselymet s citromlevet, tltse fel vzzel gy, hogy elfedje a csirkt. Melegtse forrs-kzeliig, ekkor fedje le, fzze kis hn (pphogy forrjon) krlbell 1 rig, mg egszen megpuhul. Vegye ki a csirkt s tartsa melegen. A levet fzze ers lngon, mg mrtss srsdik, ekkor tegye bele a petrezselymet s citromlevet, ntse a csirkre s tlalja.
Kuszkusz prolt csirkvel
Hozzvalk: 1 kg csirke 4 fel vgva, 1 vrs-, 2 szl jhagyma felaprtva, 4 fel vgva 1 srgarpa, 1 paszternk, 1 cssze flig ftt fekete szrazbab, 1 cs. flig ftt csicseribors, 2 ek olaj, 0,5 kg kuszkusz *. 2 ek vaj, kshegynyi porr zzott kurkuma, 1 ek finomra vgott petrezselyem, bors, s. 1 ek nagyon csps pirospaprika, kshegynyi cayenne-i bors.
Tegyk a hagymt, rpkat, babot, borst, csirkt, olajat egy 8 l-es (cserp) fazkba annyi vzzel, hogy ellepje. Lass tzn, lefedve proljuk krlbell 40-50 percig. Szrjunk egy kis vizet a kuszkuszra, kzben morzsoljuk az ujjaink kztt, hogy ne legyen csoms. Tegyk akkora fmszitba, hogy meglljon a fazk tetejn, vagy egy kiss belecssszon. Proljuk 25 percig. Vegyk le a fazkrl a szitt, adjuk a csirkhez a kurkumt, petrezselymet, st. Keverjk ssze a kuszkuszt a vajjal, tegyk vissza a fazkra s proljuk mg 25 percig. Villval nhnyszor keverjk meg, nyomjuk szt a csomkat. ntsk nagy fatlba. zls szerint mg keverhetnk bele olvasztott vajat. Vegynk ki a fazkbl 1 dl levet, keverjk ssze a pirospaprikval, cayenne-i borssal. Tegyk a csirkt a kuszkusz tetejre, ntsk r a papriks l felt, a zldsgre pedig a msik felt.
A kuszkusz, itthon bzadarval, nagyon-nagyon apr tarhonyval helyettesthet.
La Kama
Npszer marokki fszerkeverk. Fleg levesekhez, ragukhoz hasznljk, klnsen finom brnyhshoz.
Hozzvalk: 2, 5 cm fahj, 2 - 2 tk szemes fekete bors, rlt gymbr, rlt kurkuma, 1/4 tk rlt szerecsendi.
Elksztse: Vastag alj ednyben a borsot, fahjat megpirtjuk. Megrljk. sszekeverjk a fszerporokkal. Azonnal felhasznljuk, vagy lgmentesen lezrjuk egy vegben.
Leszott citrom (preserved lemons)
Vesznk 12 vagy tbb hibtlan citromot, lehetleg a vkonyhj fajtbl, alaposan lesroljuk. Szrazra trljk a citromokat, mindkt vgkn levgunk egy korongot, lelltjuk a citromot az egyik vgre, s fellrl bevgunk az alja fel, gy a hromnegyed rszig, vigyzva, hogy egyben maradjon. Megfordtjuk a citromot, s most a msik vge fell vgunk be hromnegyed rszig, az elbbi vgsra merlegesen (keresztbe), mindkt oldalrl a bevgsokba st tmnk (ha lehet, tengeri st), amennyi belefr. A citromokat lerakjuk szorosan egy befttes vegbe, (mint a savanysgot), vrjunk egy kicsit, hogy levet eresszen, s ha a leve nem fedi be a citromot, ntsk fel friss kicsavart citromlvel, majd ntsnk a tetejre flpohrnyi olvaolajat, hogy a levegtl biztosan el legyen zrva.
Zrjuk le az veget s tegyk egy hvs helyre. 4-6 ht alatt rik meg! Hasznlat eltt bltsk le s tvoltsuk el a belet, csak a hjat hasznljuk. Felbonts utn htszekrnyben 6 hnapig is elll. Felhasznlhat a tazsinokon kvl minden olyan nem des telbe, amely citromhjat, citrom zt ignyel.
Van egy enyhbb vltozata, ezt nem tazsinba, hanem sszetett saltkba lehet hasznlni, vagy akar nll hsksrknt: A citromot 2 centi vastag karikkra vgjuk s lerakjuk durva sval 12 rig. Foly csapvz alatt jl lebltjk. Lerakjuk befttes vegbe olvaolajjal, nhny szem szegfszeggel s babrlevllel. Egy hnapig rleljk a htszekrnyben. Hasznlat eltt egy rn keresztl ztatjuk vzben, hogy a felesleges s kizzon.
Manduls csirke-tagine
Hozzvalk: 2 darab brs csirkemell, s s frissen rlt bors, 1 csokor jhagyma, 1 duci gerezd fokhagyma, 1 csipetnyi sfrny + csipetnyi s, 3 evkanl olivaolaj, 1 teskanl rlt kmny, 1 teskanl rlt gymbr, 3 evkanl mz, 1 fahjrd, 1 nagy mark mandulabl, 6 szem aszalt fge
Elkszts: A csirkemelleket elszr csontjukkal prhuzamosan, hosszban flbevgom, majd utna csontrszkre merlegesen, a feleket is kt-kt rszre darabolom. gy kapok 8 kicsi hsdarabot, amelyeket alul-fell mindenhol megszok, megborsozok, aztn flreteszek. Utna az jhagyma fehr szrait felkarikzom, a fokhagymt ppesre zzom, s mozsrban kevs sval sszedrglm a csipetnyi sfrnyt, hogy szp sznt tvegyk a s-szemcsk. Amikor ezekkel elkszltem, megfzm a villmsebes, fszeres hagymaalapot. Ehhez az olajat beleltyklm egy akkora lbosba, amelybe ksbb elfrnek egyms mellett a csirkedarabok, s ha mr meleg, megfonnyasztom rajta az jhagyma-karikkat. Aztn a puha jhagymhoz hozzkeverem a fokhagymappet, s amikor mr vrom illatos, lehzom az ednyt a tzrl. A ktfle hagymhoz hozzkeverem a sfrnyos st, az rlt kmnyt meg az rlt gymbrt, s ennyi volt, ksz a fszeres hagymaalap. Ezek utn az illatos hagymra rltetetem brs oldalukkal felfel a csirkedarabokat, majd krjk csurgatom a mzet. Beledobom az ednybe a fahjrdat is, aztn a mandult meg az aszalt fgket is, amelyeket ha nagyok, akkor eltte flbevgok. Annyi vizet ntk az egszre, hogy a csirkedarabokbl csak a fels negyedk ltszdjon ki, aztn ers tzn felforralom a tagine-t. Ahogy rottyan egyet-kettt, visszatekerem kzepes erejre a lngot, s lefedem az ednyt gy, hogy imitt-amott tudjon belle meneklni a gz. Az aromsan puha, mandulaszemekkel s fgedarabokkal teli, marokki csirkecsoda j 20 perc alatt omlsan puhra f.
4 adag lesz belle.
Marokki csirke (Tajine de Poulet)
Hozzvalk: 4 csirkecomb, 1 evkanl mz, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 citrom leve, s, olaj a tepsi kikenshez, 1 dl vz, 1 dl muskotlyos fehrbor
Elksztse: A csirkecombokat 6-7 rval a sts eltt beszom, s egy kiolajozott tepsibe fektetem. A brs fels felket mzzel vkonyan megkenem. A citromok kicsavart levt, a vizet s a bort sszekeverem, beleteszem a megtrt fokhagymagerezdeket. Rntm a csirkkre. Aluflival lefedem, htbe teszem, s hagyom, hogy picit tjrja a pcl. Flia alatt stm, kzben gyakran locsolom a sajt levvel, egyszer flidben meg is fordtom. Ha a levt elsln, pici vzzel ptlom. Mikor puha-omls a csibnk, visszafordtom, hogy a bre legyen fell, s leveszem a tepsirl a flit. Ersebb hfokon addig stm, mg szp piros-ropogs lesz. Zldsges rizottval tlalom.
Marokki fasrt
Hozzvalk: 75 dkg sovny birka- vagy marhahs, 3 kzepes nagysg vrshagyma, 25 dkg hntolt rozs (esetleg rizs), 5 dkg di, 2 evkanl olaj + bven a stshez, csps pirospaprika, rlt kmny, fahj
A hst lehrtyzzuk, majd fl cm-es kockkra aprtjuk. A hagymt megtiszttjuk s sszevagdaljuk. Kln-kln ledarljuk. A rozst meleg vzzel lentjk, majd leszrjk. Ezt a mveletet mg ktszer megismteljk. (Ha rizzsel ksztjk, a rizst megproljuk). A tltelkhez a dit durvra vgjuk. A hs egyharmadt olajon, ers lngon megpirtjuk, kzben kevergetjk. Hozzadjuk a hagyma egyharmadt, sval, borssal, pirospaprikval, kmnnyel s fahjjal fszerezzk, a vgn a dit is belekeverjk. A maradk hst sszedolgozzuk maradk hagymval, a rozzsal, sval, borssal, pirospaprikval, kmnnyel, fahjjal zestjk, majd ismt egytt tdarljuk, hogy teljesen sima masszt kapjunk. A masszt 24 rszre osztjuk, s hideg vzbe mrtott kzzel ellaptjuk. Mindegyikre rakunk egy kevs slt hsos tltelkhalmot, sszegngyljk, s a kt vgn hegyes nudliv formzzuk. A fasrtokat b, forr olajba rakjuk, s kisebb adagokban krs-krl ropogs-pirosra stjk. Paprtrlkzre szedjk, leitatjuk, s tlalsig melegen tartjuk.
| | |